Teylingen aan de slag met Circulaire Ambachten Hub

Teylingen is een van de winnaars van de prijsvraag van Rijkswaterstaat voor het opzetten van een Circulair Ambachtscentrum. Het circulaire ambachtscentrum is opgenomen als icoonproject in het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019 – 2023 van de Nederlandse overheid.

Hierbij gaat het om een slimme samenwerking tussen verschillende partijen binnen een gemeente die producten en materialen hoogwaardig willen hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik, zoals bij de kringloopwinkels en de weggeefwinkel, maar ook aan het opknappen, upcyclen, repareren en refurbishen van spullen en materialen. Behalve voor duurzaamheid, zorgen deze plekken ook voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ligt er een mooie kans voor het onderwijs.

Circulaire Ambachten Hub
In het winnende projectplan voor de gemeente Teylingen is ingezet op een ‘Circulaire Ambachten Hub’. Een samenwerking met verschillende partijen, die de komende twee jaar de schouders eronder gaan zetten en gezamenlijk ervoor gaan zorgen dat er minder spullen en materialen op de afvalhoop belanden.

Samenwerking
De partijen die nu al zijn aangesloten, zijn onder andere de Maregroep, Stichting Repair Cafe Teylingen, Onderwijs en Arbeidsmarkt Duin- en Bollenstreek (onderdeel van EBDB), Bollenstreekhout, De Groene Uitdaging en Circulair Customs. Maar ook gemeente Teylingen gaat een rol spelen, onder andere door een samenwerking vanuit de milieustraat. Deze partijen worden tijdens de pilotperiode van twee jaar verder uitgebreid en samenwerkingsverbanden worden versterkt.

Aan de slag met de circulaire economie!
Het project voor de Circulaire Ambachten Hub in Teylingen is ontstaan vanuit de kennistafel van Meermaker Teylingen over het opzetten van een Circulaire Hub. Lisa de Blok is hier vervolgens mee aan de slag gegaan als kwartiermaker en is erg verheugd met het winnen van de prijs:

“Dankzij de prijs van Rijkswaterstaat krijgen we de kans om de komende twee jaar in Teylingen echt aan de slag te gaan met de circulaire economie. Er liggen zoveel kansen en er zijn ook zat organisaties en bedrijven die hier graag een steentje aan bijdragen. Tijdens de pilotperiode gaan we dan ook met veel enthousiasme aan de slag met verschillende projecten en nieuwe samenwerkingsverbanden, om hergebruik, delen en repareren van spullen en materialen op de kaart te zetten.”

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 50.000,- om de komende twee jaar mee aan de slag te kunnen gaan. Dit bedrag wordt verder aangevuld met cofinanciering en inzet in uren van de aangesloten bedrijven en organisaties Meer informatie over de prijsvraag is te vinden op www.circulairambachtscentrum.nl

Scroll naar boven